اسطوره با ادبيات پيوند محکمي دارد

به گزارش ميراث آريا( CHTN)، ابوالقاسم اسماعيل‌پور رئيس پژوهشکده زبا‌ن‌شناسي، کتيبه‌ها و متون و مترجم کتاب دانشنامه اساطير جهان، در جلسه نقد و بررسي اين کتاب، ضمن بيان اين مطلب گفت:اسطوره، زاده خيال است و به شکل نمادين مطرح مي‌شود و کوشش براي پاسخ به سؤالات مربوط به جهان و هستي، پايه‌هاي پيدايي اسطوره را به صورت روايتي در تحليل و توجيه عاميانه زندگي و فهم چگونگي جهان مطرح مي‌کند.

وي افزود: اسطوره با ادبيات همواره پيوند محکمي داشته و مي‌توان گفت که اسطوره و ادبيات دو روي يک سکه‌ هستند.

اسماعيل‌پور با بيان اينکه اسطوره به نوعي ادبيات ناب انسان‌هاي اوليه است، خاطرنشان کرد: چه، اسطوره ريشه در خيال دارد و به شکل نمادين بيان مي‌شود و اين‌که انسان‌ها تا زنده‌اند اسطوره دارند و تا زبان هست اسطوره نيز وجود دارد.

به گفته اين اسطوره‌شناس، اسطوره در قرن 19 اوج تازه‌اي يافت و با شروع مکتب رمانتيسم اسطوره نيز آغاز شد، از اين رو قرن 19 متأثر از اسطوره است و تأثير آن را در ادبيات قرن 20 مي‌توان مشاهده کرد.

وي ادامه داد: آفرينش در تمام اساطير جهان وجود دارد و اين دليلي است براي توجيه جهان. اساطير از صد سال گذشته به شکل دانش الهه مادر، نماد باروري، حاصلخيزي و زايندگي است و با زمين؛ نماد زن، در ارتباط است مطرح شده و انسان‌هاي کهن ايدئولوژي‌هايي داشتند که در بابل، سومر، يونان و هند مطرح بوده است.

در ادامه اين نشست ژاله آموزگار اسطوره‌شناس با اشاره به اين نکته که کتاب دانشنامه اساطير جهان ما را به سفري شيرين و دور و دراز در عرصه اسطوره‌هاي جهان مي‌برد،گفت: در اين کتاب مطالب خواندني و تصويرهاي زيبايي جمع‌آوري شده است.

وي افزود: در بعضي فرهنگ‌ها اسطوره را زاده تخيل جمعي و روياي گروهي يک ملت دانسته‌اند، در اين راستا روياي هر کس اسطوره شخصي و روياي جمعي نيز اسطوره يک ملت به شمار مي‌رود. همچنين با خواندن اين کتاب به ميان اسکيموها مي‌رويم، در برزيل گردش مي‌کنيم و در قبايل آفريقا مسحور شگفتي‌ها مي‌شويم.

آموزگار خاطرنشان کرد: اسطوره را موجودات مافوق طبيعي تشکيل مي‌دهند و در خيال‌پردازي‌هاي قومي نمي‌توان از موجودات خارق‌العاده نظير ايزدان، ديوان و پريان چشم پوشيد. اين داستان‌ها يکباره به‌وجود نمي‌آيند و راويان آنها انديشمندان گمنامي هستند که مرغ انديشه‌هايشان بسيار برجسته‌تر از ما انسان‌هاي معمولي بوده است.

به گفته اين اسطوره‌شناس، در اين کتاب رکس وارنر در مکتب ايزدان و همان شهرياران باستاني قرار مي‌گيرد که پيش از آن تاريخ‌نگاران ايراني سعي داشتند اسطوره‌هايي را نمايان کنند که به آن باور دارند. ضمن آنکه در اين کتاب اسطوره جلوه تاريخي نيز مي‌يابد و تاريخ مي‌تواند به اسطوره تبديل شود.

بنا بر اين گزارش، در پايان نشست نقد و بررسي کتاب دانشنامه اساطير جهان اسماعيل‌پور با يادي از دکتر مهرداد بهار و دکتر احمد تفضلي؛ اسطوره شناسان برجسته کشور، کتاب دانشنامه اساطير جهان را به مرحوم مهرداد بهار تقديم کرد.

115/











انتهای پیام/

کد خبر 1386111811